Relatie bloeddruk- dash dieet

Bloeddruk Dash dieet

Het Dash dieet staat erom bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Sommige mensen vinden het fijn om te weten hoe dat gebeurt. De rode draad is de invloed die goede of slechte voeding op je lichaam heeft.

De bloeddruk komt tot stand door een samenwerking tussen hart, bloedvaten en het bloed.   Het hart pompt bloed door het lichaam. Dit bloed vervoerd allerlei belangrijke bouwstoffen en zuurstof naar de verschillende onderdelen van het lichaam. Omdat vloeistof van hoog naar laag stroomt is er bij het hart een hoge druk. Hoe verder je van het hart komt hoe lager deze druk wordt. Deze druk zorgt er dus voor dat het bloed blijft stromen.

Wat gebeurt er nu als deze druk te hoog wordt?

Wanneer de bloeddruk te hoog wordt komt er te veel spanning te staan op de bloedvaten. Deze kunnen daardoor beschadigen of zelfs kapot springen met bijvoorbeeld een herseninfarct als gevolg. Daarnaast zorgt een hogere bloeddruk ervoor dat het hart harder moet werken.Voor het stromen van het bloed is het immers nodig om een verschil in druk te houden.

Waardoor kan de bloeddruk verhoogd worden?

Dat kan doordat de aderen waar het bloed door stroomt van slechtere kwaliteit zijn. Het eten van bijv. veel vet kan ervoor zorgen dat dit vet in de wanden van de (slag)aderen gaat zitten waardoor deze harder worden. De ruimte die het bloed heeft wordt hierdoor kleiner en de bloeddruk loopt op. Ook teveel zout kan de bloeddruk laten stijgen. Zout trekt water aan. Wanneer je veel zout eet blijft er ook meer water in je lichaam achter. Dit water zal gedeeltelijk in het bloed terecht komen. Meer bloed betekent een hogere bloeddruk wanneer er niet meer ruimte voor dat bloed komt. Zout zit in veel sauzen maar ook in brood of een gekruide gehaktbal.

Het Dash dieeh zorgt ervoor dat een lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren. Deze gezonde en gebalanceerde voeding heeft een herstellende werking op de bloeddruk. Bovengenoemde mechanismes als het verliezen van vocht en het in goede conditie houden van de (slag)aderen zijn essentieel binnen het Dash dieet.